top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSarah Andries

Nagelverzorging bij de kat


"Moeten de nagels van mijn kat geknipt worden?"
In principe is een kat perfect in staat om zelf haar nagels te onderhouden, scherpen en verzorgen. Ook onze gedomesticeerde huiskatten kunnen hun plan trekken, op voorwaarde dat er voldoende mogelijkheden zijn om aan nagelverzorging te doen. Soms is tussenkomst van je trimmer of dierenarts aangeraden om de nageltjes gezond te houden.


Een van de belangrijkste puntjes op het to-do-lijstje van elk kattenbaasje is het in huis halen en aanbieden van diverse krabgelegenheden. Het louter aankopen van een krabpaal volstaat niet: een kat heeft op verschillende plaatsen zowel verticale als horizontale krabgelegenheden nodig. Vooral die laatste categorie wordt vaak vergeten, maar is nochtans onontbeerlijk: horizontale krabgelegenheden zorgen immers voor stressontlading. Het in huis halen van een kokosmat kan al voldoende zijn om je lieveling de ontlading te bieden die ze nodig heeft!
Het is wel belangrijk om de nagels van je kat te controleren zodat je eventuele problemen vroegtijdig kan oplossen. Zeker bij oudere katten kan het interessant zijn om te helpen en de nagels te knippen. Door artrose en verminderde beweeglijkheid groeien hun nagels immers sneller door en in.


Ongewenst krabben


“Mijn kat krabt aan de zetel. Kan ik haar dit afleren?”


Krabben aan de zetel is voor jou als baasje niet fijn, maar je kat ziet er geen graten in. Het is voor haar immers natuurlijk gedrag, dat vaak voorkomt uit gebrek aan waardig alternatief. Je zetel ziet er leuk uit om aan te krabben en dus doet je kat dat ook.

Straf je kat niet, maar ontmoedig het voor jou ongewenste gedrag door het onaangenaam voor je kat te maken. Plak je zetel (tijdelijk) af met een plastic folie of gebruik een plexiglas op de plaats waar je kat krabt.
Bied je kat voldoende krabgelegenheden en voorzie ook een alternatief bij krabben op ongewenste plaatsen: plaats bijvoorbeeld een hoekkrabber tegen de zetel of zorg voor een interessant krab-alternatief naast de zetel. Onderstaand model is te koop bij de Feline Welfare Foundation - klik op de afbeelding om naar hun pagina te gaan.
61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page