top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSarah Andries

Met je handen in het haar?


Herkenbaar voor eigenaars van katten: de rui.


Haar in huis hebben is onlosmakelijk verbonden met het houden van een kat. Soms lijkt het alsof er meer vacht op je vloer zweeft of in je zetel hangt dan er effectief op je kat staat. Je aait je kat en je handen hangen vol. What's up with that?


De vacht van een kat vernieuwt/groeit/ruift geleidelijk aan en het hele jaar door. De seizoenen hebben wel degelijk hun invloed op de vachtgroei- en dus ook rui, maar deze invloed heeft te maken met licht en niet met temperatuur. Het moment waarop baasjes in paniek schieten omdat hun kat 'overmatig ruift' is het voorjaar en de zomer ... en dat is eenvoudig te verklaren:


- in het voorjaar worden de wolharen (= de isolatie van de kat) vervangen

- in de zomer worden de dekharen (= de bovenste, iets stuggere laag) vervangen


Dit zijn de 2 seizoenen/periodes waarop de dagen langer zijn of worden en waarin er dus meer (dag)licht is. Meer licht = meer vachtgroei en -rui. Lente en zomer brengen dus extra haarverlies met zich mee; vanaf november gaat de vacht in een soort 'rust' en heb je merkbaar minder haar in huis.


Hoe kan je nu (leren) omgaan met de sterke rui van je kat? Ik geef je graag wat tips:


- Aanvaarding: je kat gaat ruiven, meerdere keren per jaar. Je kan de rui niet stoppen.

- Controle: je kat is een echte 'wasmachine' en is normaal gezien perfect in staat om zichzelf goed te onderhouden. Jaarlijks controle bij de dierenarts sluit eventuele gezondheidsproblemen uit. Een kat met een slecht gebit gaat z'n vacht ook niet netjes kunnen houden.

- Ondersteuning: less is more. Het lijkt tegendraads, maar probeer de vacht van je kat niet overmatig of dagelijks te kammen/borstelen in de hoop alle losse haren op te vangen. Hoe meer je kamt, hoe meer je de vacht stimuleert, hoe meer vachtverlies er zal zijn ... het is een vicieuze cirkel.

- Ondersteuning, deel II: gebruik het juiste materiaal om je kat te kammen. Een slickerborstel werkt als kunstmatige kattentong en helpt jou en je kat om de losse haren te 'vangen'; een platte metalen kam gaat dan weer de vacht helpen 'luchten' en knoopjes voorkomen of helpen oplossen. Wil je toch iets minder haar in huis tijdens de ruiperiode? Gebruik dan een natte, uitgewrongen microvezeldoek om over de vacht van je kat te wrijven. De microvezeldoek vangt de losse, dode haren op zonder dat je de vacht gaat manipuleren.

- Externe hulp: raadpleeg een kat- en vachtvriendelijke trimmer die je helpt bij het onderhoud van de vacht. Ontwollen en plukken zijn uit den boze! Een goede vachtvriendelijke trimmer werkt op maat van je kat én zijn/haar vacht.


Het juiste trimmateriaal (slickerborstel en metalen kam) kan je aankopen bij KatteZacht.Misschien nog een laatste fabeltje de wereld uit helpen? Vaak kiezen mensen voor een kortharige kat omdat ze denken/hopen dan minder haar in huis hebben. Think again. Een langharige kat vraagt meer vachtverzorging, dat klopt, maar gaat ruiven in 'plukken'. Wanneer een kortharige kat ruift, vind je overal in huis geïsoleerde haartjes die vaak ook echt lijken te 'plakken' op dekentjes en stoffen materialen.


151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page