top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSarah Andries

Scheren of niet scheren - wat doe je nu best?

Bijgewerkt op: 21 nov. 2021

De aanvraag om een kat te scheren komt vaak binnen, maar mijn antwoord blijft altijd hetzelfde: ik scheer enkel bij noodzaak.


Wat wil dat juist zeggen? Lees even mee!


Als kattentrimmer en -liefhebber begrijp ik dat jij als baasje het beste voorhebt met je lieveling. Sommige baasjes maken zich zorgen over de dikke vacht van hun kat of vragen zich af of al dat haar in huis wel normaal is. Ik bekijk graag samen met kat én baasje wat nodig is en wat kan ... maar zomaar de tondeuse in een kattenvacht zetten, dat doe ik niet.

Wanneer wordt er wél geschoren?


Wanneer het nodig is. Denk aan katten die viltknopen, klein of groot, in de vacht hebben - dit komt voornamelijk voor bij langharige katten, maar ook kortharige katten kunnen omwille van omvang of leeftijd echt problemen ontwikkelen. Wanneer kam en vachtvriendelijke producten niet meer baten, ga ik over tot vachtvriendelijk scheren. Dat wil zeggen dat ik zoveel mogelijk vachtbesparend te werk ga en enkel scheer wat nodig is. Akkoord, dat levert soms een bijzonder resultaat op, maar is steeds met het welzijn van je kat in het achterhoofd.


De vacht heeft immers zijn functie: bescherming en communicatie. De vacht bestaat uit 2 soorten haren (wolharen en dekharen) die de kat isoleren tegen zowel koude als tegen hitte. Daarnaast beschermt de vacht de kat ook tegen al wat scherp en schadelijk is: de huid is namelijk supergevoelig en heel kwetsbaar. De kat communiceert ook doormiddel van haar vacht: ze kan haar haren rechtop plaatsen om te 'praten' met soortgenoten, ze gebruikt haar staart om aan te geven hoe ze zich voelt en ze tast met haar vacht als het ware haar omgeving af.

Soms heeft je kat dus een volledig 'lion cut' nodig (zie foto hierboven) maar soms volstaat het om lokaal de problemen op te lossen (zie foto hieronder). De ietwat aparte coupe moet je er dan tijdelijk bijnemen.
Wanneer wordt er niét geschoren?


Wanneer het niet nodig is. Katten scheren omdat het warm is of omdat ze veel haar verliezen tijdens de ruiperiode of gewoon omdat het er soms wel schattig uitziet of zogezegd gemakkelijk is in onderhoud, dat doe ik niet. Nochtans krijg ik regelmatig deze vraag, vaak gesteld uit goede bedoelingen maar soms ook uit puur menselijke overwegingen. Ik antwoord dan steeds uitgebreid en vriendelijk waarom ik dit niet doe. Het welzijn van jouw kat staat bij mij voorop.


Vaak is het ook mogelijk om zonder te scheren een mooi resultaat te verkrijgen. Het gebruik van het juiste materiaal in combinatie met de juiste techniek doet soms wonderen!Katten zijn te allen tijde welkom bij KatteZacht voor een vachtverzorging op maat waarbij het baasje ook de nodige uitleg krijgt. Samen zorgen we ervoor dat je kattekameraad weer fijn in zijn/haar vacht zit!
105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page