top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverSarah Andries

To play or not to play: hoe pak je dat nu aan?

Heel vaak hoor ik baasjes zeggen dat hun kat niet geïnteresseerd is in speeltjes of dat ze liever bijt dan te spelen.

Als jij je herkent in het bovenstaande, dan is het hoog tijd om deze blog post te lezen!

Er zijn namelijk een aantal 'foutjes' die je als baasje kan vermijden tijdens het spelen met je kat of katten. Lees je even mee?


1. Laat geen speeltjes liggen


De theorie hierachter is best simpel. Speelgoed dat gewoon op de grond ligt, staat voor je kat gelijk aan een dode prooi. Oninteressant dus. De jacht is achter de rug, de prooi is gevangen, tijd om te chillen ... Wissel daarom speeltjes dagelijks, kijk goed wat je kat leuk vindt en werk met geurverrijking (matatabi, valeriaan of kattenkruid).2. Laat je kat niet met je handen/voeten spelen


We herkennen het allemaal: een kitten die zich rond je handen of voeten wikkelt, erop los trappelt en in je vingers of tenen bijt. Koddig zicht, maar je leert je kat dat jouw hand/voet een prooi is ... en een volwassen kat die komt knabbelen in je vingers of tenen, da's al een pak minder interessant. Gebruik je handen of voeten dus nooit als 'prooi' of doel tijdens het spelen, maar gebruik afleiding in de vorm van bijvoorbeeld een speelhengel.

3. De ene kat is de andere niet


Heb je meerdere katten in huis? Stimuleer hen dan om individueel te spelen. Elke kat heeft immers andere voorkeuren, ook op het vlak van spelen.


4. Put je kat niet uit


Spelen met je kat wilt zeggen dat je haar uitdaging en aandacht geeft, niet dat je haar gaat uitputten tot ze erbij neervalt. Begint je kat te hijgen tijdens het spelen, stop dan onmiddellijk en geef je kat de tijd om op adem en tot rust te komen.


5. Frustreer je kat niet


Spelen met een laserlichtje kan grappig zijn voor ons als mens, maar is heel frustrerend voor je kat. Ze holt immers de hele tijd achter een prooi die plots onvindbaar is en die nooit tastbaar wordt. Er zijn tal van andere speeltjes op de markt die wél katvriendelijk zijn. Je kan je kat bijvoorbeeld perfect laten jagen achter de hengel om haar dan een ander speeltje (lees: prooi) te geven als vangst/beloning.
29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page